Çevresel etkileri olan faaliyet ve işletmeler için bütüncül yaklaşım çerçevesinde kirliliğin önlenmesi azaltılması ve kontrolü amacıyla tek bir çevre izin ve lisans belgesinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği (ÇİLY) kapsamında yürütülmektedir.
Bununla birlikte, değişen ve gelişen teknolojilerle birlikte, uygulamada zaman zaman karşılaşılan bir takım sorunlar mevzuatta da değişiklik yapılmasını ve mevcut uygulamanın iyileştirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Bu kapsamda “Çevre İzin ve Lisans Uygulamalarının İyileştirilmesi Projesi” kapsamında; izne tabi işletmelerin yer aldığı ÇİLY Ek-1 ve Ek-2 listelerinin (faaliyet türleri, terminolojileri ile eşik değerlerinin ülkemiz koşulları gözetilerek ve bilimsel çalışmalara dayandırılarak) revize çalışmaları tamamlanmış ve ÇİLY de değişiklik yapılarak resmi gazetede yayınlanmıştır.
Yönetmeliğin Ek-1 Ek-2 listelerinde yer alan tüm sektör başlıkları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Kılavuzlar hazırlanmış olup, işletmelerin kapsam belirlenmesinin kılavuzlarda yer alan açıklamalar dikkate alınarak yapılması gerektiği bildirilmiştir.
Sektörel Uygulama Kılavuzları” dizisi; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinatörlüğünde 2020 yılında tamamlanan “Çevre İzin ve Lisans Uygulamasının İyileştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanmıştır.
1-Enerji Endüstrisi Sektörel Uygulama Kılavuzu
2-Madencilik ve Yapı Malzemleri Endüstrisi Sektörel Uygulama Kılavuzu
3-Metal Enüstrisi Sektörel Uygulama Kılavuzu
4-Kimya ve Petrokimya Endüstrisi Sektörel Uygulama Kılavuzu
5-Yüzey Kaplama Endüstrisi Sektörel Uygulama Kılavuzu
6-Orman Ürünleri ve Selülöz Tesisleri Sektörel Uygulama Kılavuzu
7-Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık Sektörel Uygulama Kılavuzu
8-Atık Yönetimi Sektörel Uygulama Kılavuzu
9-Maddelerin Depolanması, Doldurma ve Boşaltılması Sektörel Uygulama Kılavuzu
10-Diğer Tesisler Sektörel Uygulama Kılavuzu
|